All Items. All Times. 5% OFF
Cart 0

Petua Jangka Hayat Bateri Smartphone/Tablet


Assaalammualaikum & salam sejahtera. Dok sat mai kita sembang2 ICT.

La ni semua org ada smartphone atau tablet. Tak kira lah sebagai telefon ka, chat, ka, game ka, tgk Youtube ka (Ammar cucu Pak Bakaq panggil Touyube). Dari yg kecik sampai yg tua mcm Pak Bakaq pun ada. Ada budak yg bila tanya mainan pertama yg dia ingat adalah tablet! Ammar yg dah jemu tablet Android dia boleh habaq "rasa mcm nak iPhone 7 la pulak, esok jom kita pi beli". 

Sembang pasal cucu main tablet ni, mmg depa seronok sungguh. Siang ke mlm mengadap tu ja takpa, ajak keluaq jln2 pun takmau dah. Break utk mkn ja, sbb tu aktiviti faberet yg kedua. Dlm seronok tu, satu ja depa paling tak suka - bateri habis!!!

caj bateri smartphone tablet

Assaalammualaikum & salam sejahtera. Dok sat mai kita sembang2 ICT.

La ni semua org ada smartphone atau tablet. Tak kira lah sebagai telefon ka, chat, ka, game ka, tgk Youtube ka (Ammar cucu Pak Bakaq panggil Touyube). Dari yg kecik sampai yg tua mcm Pak Bakaq pun ada. Ada budak yg bila tanya mainan pertama yg dia ingat adalah tablet! Ammar yg dah jemu tablet Android dia boleh habaq "rasa mcm nak iPhone 7 la pulak, esok jom kita pi beli". 

Sembang pasal cucu main tablet ni, mmg depa seronok sungguh. Siang ke mlm mengadap tu ja takpa, ajak keluaq jln2 pun takmau dah. Break utk mkn ja, sbb tu aktiviti faberet yg kedua. Dlm seronok tu, satu ja depa paling tak suka - bateri habis!!!

Kita semua tau kalau kita pakai biasa2 ja, call, whatsapp, facebook sikit2 pun bateri smartphone atau tablet ni tak sampai sehari dah kering. Tambah2 la dok main game, tgk Touyube, mcm lg. Masa tu la budak2 tu sedih ja muka, mcm dah hilang punca nak buat apa hari ni ni!

Jadi Pak Bakaq tergerak hati nak cerita sikit la noh mcm mana nak panjangkan hayat bateri smartphone/tablet ni. Nak tahan lama sekali cas tu mmg tak boleh bnyk sgt, tapi kurang2 tak payah tukaq bateri tak sampai setahun, bg lama sikit sampai 2 ka 3 thn insha Allah.

Sedaq tak sedaq kita buat tak betoi. Bkn kita semua enjiniar nak terer pasal ni. Dok pikiaq kalau caj sikit2 kerap2 sgt nanti bateri cepat rosak, jadi kita biaq sampai betoi2 nak habis baru caj. Ikut panglaman dan lps sembang sikit2 dgn pakar2, Pak Bakaq dpt tau yg tak betoi cara tu.

Bateri yg kita dok pakai dlm smartphone/tablet ni depa buat guna lithium-ion. Rupanya bateri ni mcm marka jugak, depa ni sensitif, senang stress. Mcm manusia, stress lama2 boleh pendekkan jangka hayat. Tu dia noh. Jadi mai kita tgk cara nak layan marka, atau dlm kes bateri ni cara nak caj bateri dgn betoi lah. Kita ubah sikit.

 

overnight caj bateri smartphone


Yg pertama-tama sekali jgn caj bila mmg bateri dah penuh. Bila biaq bateri caj walaupun dah penuh, mcm yg biasa kita buat waktu mlm sblm tidoq contohnya, tak elok utk jangka panjang. Bila dah penuh ja, bateri tu asyik dok kena injek dgn karen tak berenti, dok2 sat kena sikit, baru berenti sat kena sikit. Sebab apa? Sbb dlm dok caj tu, smartphone/tablet tu dok buat qeja kat belakang, CPU dok jln makna kata bateri dok pakai. Bateri tu akan turun sikit, tapi bila sentiasa lekat dgn charger, charger tu akan caj lg setiap lg dia turun. Dok lawan mcm tu, marka mana yg tak stress. Sgt stress tau, mmg menensyenkan bateri tu. Darah tinggi mai la. Jadi bila dah penuh, cabut charger cepat2 (pegang connector utk cabut noh, bkn wayar takut nanti putuih). Bg bateri tu warming down, rehatkan otot mcm kita lps main sepak raga bulat (teringat dok main dgn jiran2 masa muda sikit dulu).

overnight charge explode

Caj overnight ni bkn setakat bateri tak tahan lama, boleh kebabom jugak. Lg satu cabut dulu charger masa ckp dgn fon.

Nak ikutkan jgn caj sampai 100% pun, bg 97% ka 99% cukup la. Bateri lithium-ion ni tak perlu caj sampai penuh. Mmg kita rasa mcm tak puas kalau tak dpt 100% kan, takpa cuba jd kan habitat (betoi ka perkataan tu?). Bila2 ada peluang caj ja lg. Nabi Muhammad (saw) kita pun suruh kita berenti mkn sblm kenyang kan.

Risau kerap sgt caj? Kerap takpa sebanaqnya. Doktor pun kata elok mkn sikit2 dari mkn terus sekali bnyk2, betoi kan? Sapa doktor tlg perbetoi kalau salah. Bkn takat sihat, tapi happy ja dpt mkn selalu. Smartphone/tablet ni pun sama jugak. Depa happy ja hangpa dok caj depa kerap2 dari dok caj sampai penuh tak cabut2. Ikut kata pakar, cuba amalkan caj setiap kali susut 10%. Mmg susah sikit lah kan, takpa kurang2 bila2 dan ja. Beberapa kali sehari takpa, lps mkn ka (teringat Pak Bakaq nak kena mkn ubat lps mkn ni, dulu hisap rokok lps mkn tapi dah berenti dah). Bkn setakat menambahkan keupayaan bateri utk penggunaan optimum, tapi bateri sentiasa top-up sepanjang hari. Boleh la nak pakai fungsi2 yg kuat makan bateri mcm app yg asyik guna GPS mcm Waze ka.

Lg satu negara kita ni kadang2 agak panas. Hangpa suka dak dok dlm kepanasan selalu? Pun sama la, jgn bg smartphone/tablet ni panas. Mcm org sungguh alat perantis ni noh. Bila kat tempat panas, boh dlm poket seluaq ka, apa2 lah bg dia teduh sikit. Lagi satu casing. Pak Bakaq tak suka pakai casing2 ni, tapi mmg paham la kenapa org dok pakai. Amalkan keselamatan, kadang2 smartphone marka2 comel2 ja tgk dgn casing siap ada ayaq dgn bling2 habuk bintang lg. Tapi pastikan casing tu tak perangkap haba, kalau dah pakai tu check selalu kot2 panas. Tapi yg pasti masa caj bukak sat casing tu. Mmg pun kan bila caj smartphone tu rasa panas sikit, kemon sense la kan. Kemon la.



caj bateri smartphone pisang

Petua sikit nak bg cepat caj, boh airplane mode. Dlm airplane mode ni smartphone/tablet boleh relax, boleh tumpu ambik tenaga ja tak payah dok terima notification, wifi pun off, aktiviti2 guna data semua dok lepak. Kita mkn nasi pun takmau sambil basuh pinggan (tapi ada yg sambil main fon ikut hangpa la).

Baiklah Pak Bakaq nak pi masjid sat noh. Nanti bila2 kita sembang lain.

PS: Pakar2 yg sembang dgn Pak Bakaq pasal ni depa qeja kat Battery University, Cadex, depa buat bateri hangpa dok pakai tu.



Kita semua tau kalau kita pakai biasa2 ja, call, whatsapp, facebook sikit2 pun bateri smartphone atau tablet ni tak sampai sehari dah kering. Tambah2 la dok main game, tgk Touyube, mcm lg. Masa tu la budak2 tu sedih ja muka, mcm dah hilang punca nak buat apa hari ni ni!

Jadi Pak Bakaq tergerak hati nak cerita sikit la noh mcm mana nak panjangkan hayat bateri smartphone/tablet ni. Nak tahan lama sekali cas tu mmg tak boleh bnyk sgt, tapi kurang2 tak payah tukaq bateri tak sampai setahun, bg lama sikit sampai 2 ka 3 thn insha Allah.

Sedaq tak sedaq kita buat tak betoi. Bkn kita semua enjiniar nak terer pasal ni. Dok pikiaq kalau caj sikit2 kerap2 sgt nanti bateri cepat rosak, jadi kita biaq sampai betoi2 nak habis baru caj. Ikut panglaman dan lps sembang sikit2 dgn pakar2, Pak Bakaq dpt tau yg tak betoi cara tu.

Bateri yg kita dok pakai dlm smartphone/tablet ni depa buat guna lithium-ion. Rupanya bateri ni mcm marka jugak, depa ni sensitif, senang stress. Mcm manusia, stress lama2 boleh pendekkan jangka hayat. Tu dia noh. Jadi mai kita tgk cara nak layan marka, atau dlm kes bateri ni cara nak caj bateri dgn betoi lah. Kita ubah sikit.

 

overnight caj bateri smartphone


Yg pertama-tama sekali jgn caj bila mmg bateri dah penuh. Bila biaq bateri caj walaupun dah penuh, mcm yg biasa kita buat waktu mlm sblm tidoq contohnya, tak elok utk jangka panjang. Bila dah penuh ja, bateri tu asyik dok kena injek dgn karen tak berenti, dok2 sat kena sikit, baru berenti sat kena sikit. Sebab apa? Sbb dlm dok caj tu, smartphone/tablet tu dok buat qeja kat belakang, CPU dok jln makna kata bateri dok pakai. Bateri tu akan turun sikit, tapi bila sentiasa lekat dgn charger, charger tu akan caj lg setiap lg dia turun. Dok lawan mcm tu, marka mana yg tak stress. Sgt stress tau, mmg menensyenkan bateri tu. Darah tinggi mai la. Jadi bila dah penuh, cabut charger cepat2 (pegang connector utk cabut noh, bkn wayar takut nanti putuih). Bg bateri tu warming down, rehatkan otot mcm kita lps main sepak raga bulat (teringat dok main dgn jiran2 masa muda sikit dulu).

overnight charge explode

Caj overnight ni bkn setakat bateri tak tahan lama, boleh kebabom jugak. Lg satu cabut dulu charger masa ckp dgn fon.

Nak ikutkan jgn caj sampai 100% pun, bg 97% ka 99% cukup la. Bateri lithium-ion ni tak perlu caj sampai penuh. Mmg kita rasa mcm tak puas kalau tak dpt 100% kan, takpa cuba jd kan habitat (betoi ka perkataan tu?). Bila2 ada peluang caj ja lg. Nabi Muhammad (saw) kita pun suruh kita berenti mkn sblm kenyang kan.

Risau kerap sgt caj? Kerap takpa sebanaqnya. Doktor pun kata elok mkn sikit2 dari mkn terus sekali bnyk2, betoi kan? Sapa doktor tlg perbetoi kalau salah. Bkn takat sihat, tapi happy ja dpt mkn selalu. Smartphone/tablet ni pun sama jugak. Depa happy ja hangpa dok caj depa kerap2 dari dok caj sampai penuh tak cabut2. Ikut kata pakar, cuba amalkan caj setiap kali susut 10%. Mmg susah sikit lah kan, takpa kurang2 bila2 dan ja. Beberapa kali sehari takpa, lps mkn ka (teringat Pak Bakaq nak kena mkn ubat lps mkn ni, dulu hisap rokok lps mkn tapi dah berenti dah). Bkn setakat menambahkan keupayaan bateri utk penggunaan optimum, tapi bateri sentiasa top-up sepanjang hari. Boleh la nak pakai fungsi2 yg kuat makan bateri mcm app yg asyik guna GPS mcm Waze ka.

Lg satu negara kita ni kadang2 agak panas. Hangpa suka dak dok dlm kepanasan selalu? Pun sama la, jgn bg smartphone/tablet ni panas. Mcm org sungguh alat perantis ni noh. Bila kat tempat panas, boh dlm poket seluaq ka, apa2 lah bg dia teduh sikit. Lagi satu casing. Pak Bakaq tak suka pakai casing2 ni, tapi mmg paham la kenapa org dok pakai. Amalkan keselamatan, kadang2 smartphone marka2 comel2 ja tgk dgn casing siap ada ayaq dgn bling2 habuk bintang lg. Tapi pastikan casing tu tak perangkap haba, kalau dah pakai tu check selalu kot2 panas. Tapi yg pasti masa caj bukak sat casing tu. Mmg pun kan bila caj smartphone tu rasa panas sikit, kemon sense la kan. Kemon la.



caj bateri smartphone pisang

Petua sikit nak bg cepat caj, boh airplane mode. Dlm airplane mode ni smartphone/tablet boleh relax, boleh tumpu ambik tenaga ja tak payah dok terima notification, wifi pun off, aktiviti2 guna data semua dok lepak. Kita mkn nasi pun takmau sambil basuh pinggan (tapi ada yg sambil main fon ikut hangpa la).

Baiklah Pak Bakaq nak pi masjid sat noh. Nanti bila2 kita sembang lain.

PS: Pakar2 yg sembang dgn Pak Bakaq pasal ni depa qeja kat Battery University, Cadex, depa buat bateri hangpa dok pakai tu.


Essential SSL